Wednesday, July 29, 2009

teater ku da selesai... lega~

haaa sory la baru nak cita kat ampa semua.. x dak masa la.. haihh... konon sibuk, sebenaqnya bejalan ja keja.. haha... so aku nak bagitau yg teater "Pentas Boneka" akhirnya da selamat dipentaskn di gelanggang seni pada 27/7 pada pukul 8.45 mlm.. mmg penat gila laa aritu.. pagi 27 tu kami kena bangun awai.. koi 7.30 kami da kumpoi kat medan ilmu, tggu bas n lori.. tepat pukui 8 kami gerak arr p kb... smpai kat sana dlm koi 9 lebey.. smpai2 jaa kat gelanggang seni tu kami pn letak ar smua barang n props.. letak ja, x buat pa2 lagi.. sbb perut bdak2 aku buat hal.. nak makan la tuw~ menyampah dik non!! hahaha.. so aku n geng aku p la mkn smpai koi 10.30.. lama gak mkn an.. ya ar mkn tuk tgh hari skali, sbb reasel kami x buat lg secara full sbb lighting kat uitm x dak.. so nak set ngan lighting mmg take time arr.. lepas ja mkn kami pn gerak ar kat dewan tu n kami susun ar smua props n hias dewan tu secantik mungkin.. lama gak nak hias pentas.. penat gak geng2 props aku... so da hias smua kami pn stat ar latihan penuh kami.. skali ngan audio n lighting.. berlatih pnya berlatih, abeh la semua scene.. lega da kami time tuu.. pas pada tu kami rehat selama sejam.... pukoi 5 kami da stat mekap.. awai an?? maw x awai, pelakon 14, pastu nak buat muka patung plak lagi ar payah.. abeh muka aku n pelakon2 lain... conteng mcm2.. smpai rambut aku pn jadi biru.. hahahha.. huduh ak rasa2?? hehe no no no... i mantain k.. hahah mcm nyah... then sesi mekap abeh.. jam di dinding telah menunjukkan pukul 8 mlm.. kami pn ketaq da nie.. tiba2 kami pnya TP HEP dtg n dia p ikut pntu blakang.. sbb dia nak jmpa kami sblom perform.. dia pn jmpa la ngan kami.. dia bg la kata2 semangat kat kami dn kami pn rasa syok arr sbb org no 2 Uitm Machang sanggup dtg tgk kami perfrom.. thanx Tuan Haji... after that we pn sedia2 laa dia tmpat masing2.. lepas ja mc sbut ja teater nak stat, kami pn mula pementasan kami.. ALhamduLiLLAH semuanya berjalan lancar.. lighting terbaik, audio p tarbaikk.. just ada skit problem arr.. time kami perform tu ada wayang kulit plak dok men kat blakang dewan tu.. so jejas la skit kami pnya suara.. suara jadi x berapa kuat arr.. sbb bunyi wayang kulit tu kaco.. haram btoi!!! ya ar da la xdak mic, guna suara camtu jaa.. abeh suara kami.. jenuh jerit.. haha.. tp nasib laa smua ok... bila abeh ja pementasan, lampu pn bkak arr.. hush ramai gak ar yg dtg tgk kami.. maw x ramai, geng2 produksi len pn mai tgk kami.. mentang2 la kami ni first time, so smua nak tgk arr bley blah ka x.. tp ok ar.. smua bg tepukan kat kami yg seberapa nie.. lepas abeh tu.. kami pn turun ar jmpa smua penonton n salam2 ngan lepa.. ok arr, ramai la ckp best n tahniah.. aku syukur gila bla lepa bagi respon camtu.. tp juri mmg serius arr.. snyum pn x.. Khalid Salleh plak yg jd juri, lagi ar ketat muka dia.. huhu.. selesai da salam2 kami pn tangkap gmbar ngan TP.. abeh ja tangkap gamba, tba2 TP keluaq dompet dia.. tgk2 dia bg aku RM200, dia suruh bawak geng2 aku p mkn... cayala TP!! mmg gua terkesima la ngan sikap beliau.. ya arr, nampak la cam TP aku tu bangga n syok tgk pementasan kami.. nie yg buat semangat lg nie nak buat teater.. hahaha.. tepat jam 12 kami pn nak bas Uitm n balik ke machang.. smpai ja machang kami pn p la makan ramai2.. so abeh la duit TP mlm tu.. haha.. balun sungguh bdak2 aku nie.. haha.. da abeh mkn kami pn balik lena.. zzzZZZZzzzzz~~~

HAri nie hari yg agak berdebar debar la jgak.. ye la, tonite the result is release... aku n beberapa geng aku kena p gelanggang seni tuk dengaq keputusan drpd pihak juri.. aku x taw la kami nie bley dpt no brapa.. InsyaAllah ada la no tuk kami dan ada yg akn dpt award pelakon harapan or pelakon terbaik.. doa2 la.. tp tu smua no 2, yg pnting kami da dpt bnyk pengalaman bila masuk pertandingan yg besaq camnie.. tu pn da baloi, dgn sijil lg.. keqa ok ar tuu.. nak apa lg.. betoi ak??
so mlm nie mcm2 bley jadi.. antara menang atau kalah.. so, biar yg ATAS tentukan.. thanx a lot to all prduction's team... ampa banyak bantu tuk kejayaan teater nie.. tanpa ampa semua benda ni xkan jadii.. n tuk pelakon pn sama laa.. ampa pn da bnyk korban masa n tenaga ampa.. aku taw ampa semua penat.. tp target kita da capai.. semua da buat yg terbaik.. aku bangga dpt pelakon cam ampa semua.. thanx guys!! wlpn da last aku pegang production nie, aku rasa lega n syok sgt.. satu kenangan yg susah nak lupa ar.. tQ so much!!

Motivasi HAri nie: setiap kejayaan bermula dgn keperitan, dan jgn khuatir kerana mungkin keperitan tu akan diganti dgn kemanisan..

Saturday, July 25, 2009

H1N1!!!!!!

haihhh... sudah smpai masanya... akhirnya uitm aku plak yg tutup.... lepa umum koi 3 ptg td... smua pakat balik abeh.. pantang dapat cuti... huhu.. aku plak len pada org.. org kalut cari tket balik, yg aku dok cari TP tuk bagi geng aku x balik.. hahaha.. padan muka aku n geng aku.. aku ingat H1N1 nie benda men kot.. hehe.. x dak la, aku terpaksa la mintak x bg balik.. sbb geng aku "come-ponk production" ada lawan teater isnin nnti.. da belatih dekat sebulan kot, xkan nak quit cmtu jaa.. no n never!! haha.. penat dowh.. bdak2 aku ar kesian, blatih gila babi nie... hujan ka panaih kaa kdg2 ribut pn mai, tu pn lepa still blatih.. tgk2 dpt cuti n wajib balik.. x kena la cmtu bro... hangin ar aku.. da laa beribu da abeh.. tba2 cancel... mana bley.. ini da menimbulkan kegersangan.. huahuahua.. mintak pnya mintak, dpt la gak aku n produksi aku stay kat uitm lg.. harap2 xdak la sapa2 yg kena penyakit dari Allah Taala nie.. mintak2 dilindungi... xgitu mak limah??? hehe.. so stat la besok aku n geng aku dok kat uitm yg sunyi sepi dan hanya bertemankn berok2 yg bersiul siul di pagi hari.. haha.. k laa.. apa2 pn doa la tuk produksi aku supaya dpt perform dgn excelentnya.. n xdak bnda2 xelok berlaku.. insyaAllah~


motivasi Hari Ini: Berlarilah terus hingga ke garisan penamat, sebab perlumbaan yang tidak sampai ke garisan penamat tidak pernah selesai.

Wednesday, July 15, 2009

LAngkawi!!!

ahaaaa!! inilah masanya dan ketikanya.. aku dan seluruh(16 org ja) mantan2 exco d'banquers(kelab banking kat uitm aku) akan pergi bercuti.. dan destinasi yg kami sebulat suara adalah LANGKAWI... ahhaha.. bg aku x dak pa laa.. sbb da penah p.. tp memba2 aku kat sinie xpnah p lgsng... sedey gak aku dengaq, so aku on ja laa.. keqa jd tuan rumah la jap.. tp aram x taw jalan pn kat langkawi.. haha... da lepa kata nak p langkawi, aku ikut ja la.. pastu aku pn tingat la kat memba aku sorank nie... dia dok langkawi n pakar bab2 langkawi nie.. kawan aku tu nama dia LISA SOFIE.. manih bdak dia.. nak kenai ley mintak no tepon kat aku.. haha.. aku pn deal la ngan dia pasai nak p langkawi nie.. Lisa pn suruh la aku cntct pak dia.. sbb pak dia ada kabel agen2 kat sana.. pak dia pnya nama UNCLE ADAM.. mcm adam Af beb.. haha... deal2 pnya deal, jd la trip aku nie ke langkawi.. harga pn ok arr.. mmg di kautim dgn sbaik2 nya.. haha... anyway, dikesempatan nie aku nak ucap thanx bnyk2 arr kat LISA n pak dia UNCLE ADAM kerana menolong aku dan geng2 aku utk ke langkawi.. Allah Taala ja bley balaih jasa ampa dua.. hehe..

so untuk pengetahuan ampa, kami akn bertolak koi 10 mlm nie.. dan InsyaAllah smpai koi 6 pagi kat kuala perlis.. kami pnya percutian nie selama 3 hari 2 mlm.. harap2 bley la katam satu langkawi tuu.. aku pn kena laa buat pala plak tuk bwk2 lepa nie.. harap2 tmpat aku bwk nnti tu happening.. hehheheh... so doakn aku n kwn2 aku slamat smpai.. apa yg syoknya dgn trip nie, kami x kluaq satu sen pun!! hehe.. smua di tanggung oleh D'BANQUERS.. terima kasih d'banquers!!!

motivasi hari Ini: Bukan semua yang manis itu manis adakalanya di hujung lidah ia manis tapi di hujung tekak menjadi pahit...

Monday, July 13, 2009

DOAkan dia...

sahabat aku dlm sQuarda telah disahkan mendapat pnyakit nyamuk... so doa2 laa tuk dia.. agar dia cpt smbuh dan sehat seperti sedia kala.. semoga dgn musibah ini dia kembali sedar dan kembali ke pangkal jalan(hahaha)... doa KAMI ttp utk ang "T"...

motivasi HAri Ini: stiap musibah atau pnyakit yg kita hadapi sbnarya utk menghilangkan dosa2 kita yg lampau(dosa2 kecil) dan mengingatkn diri bahawa kita x kn sntiasa bhgia dan sehat jika tampa nikmat dari DIA.. so, jgnlah rasa kita rugi apabila kita sakit atau mendapat musibah(jgn mengeluh).. oleh itu, bersyukurlah kerana kita masih diberi nikmat kesihatan dan nikmat kebahagian..

Di ambANg FEstiVAL TEateR...

aihh... da semakin dekat daa aku dgn festival nie.. penat da mmg dah.. seriau pn ada.. x taw la ley wat ka x.. bdak2 pn mcm2 hal.. ada yg blah, ada yg da smbung degree.. ada yg x ingat skrip.. ada yg x ingat character.. aku pn serupa gak laa.. lama da tingai, pastu bila wat balik mcm x kena jaa.. huhu.. i hope i will get my character n spirit again!! huhu.. skang ada lg 2 mggu utk production aku perform.. bnyk benda nak kena sntuh lg.. props x siap.. custom x cari.. music nak kena tmbah.. pastu aku pndai2 plak nak tmbah scene.. memba aku kena wat skrip plak.. aduuiiii smpat kaa!! harap2 Tuhan bg aku n memba2 aku idea yg cepat dan tangkas lg berdedikasi.. haha... utk pengetahuan ampa yg x taw.. tajuk teater aku "PENTAS BONEKA".. x la gmpak sgt, tp bley la skit.. huhu.. aahhh!! xyh penin2 anan oi.. buat jaa.. otak ramai.. guna ja smua otak.. kawan2!! doa2 la kat aku naaa.. n doa gak tu prokduksi aku.. aku nak menang, ya la smua nak menang.. huhu.. aku just nak bg COme-PonK Production nie ada tingai satu sejarah utk Uitm MAche.. xpa, aku kena yakin boleh arr.. x gitu sahabat?? hehe.. so tu ja yg aku nak ckp utk di ambang festival nie.. karja mau kuat!!! haha... so majulah Teater Utk KAMI!!


motivasi hari ini: yang paling kuat adalah hati, yang paling lemah juga hati, tp yg paling selamat adalah berhati -hati.. so, jagalah hati.. kerana smuanya bermula di hati..

Monday, July 6, 2009

penat!! n malas!!

hush~~ malaih gla ari nie.. klaih pn x p.. smpai lect tepon.. mntang2 da part 6 nek pala.. haih.. bkn paa penat wey... kita nk ejas bilik lg.. kolej dapat tp dpt roomate plak mcm celaka.. tu yg kalut p jmpa org tuk tukaq bilik.. bkn memilih, tp kita da kenai perangai cmna.. bek blah drpd merana.. haha.. da dpt tukaq bilik, angkat barang plak satu pasai.. penat siot.. badan haluih, beg smpai 4.. mcm pndah umah beb.. x taw la aku bwk apa.. haha.. tp yg pntg aku da dpt tukaq.. ptg td nak men bola.. tp terlena pnya pasai smpai koi 6.30 baru bgn.. aku smpat la gak p food court uitm aku.. cuci mata skit.. haha.. ya laa td buat taik mata.. la cuci arr, lupa beli eyemo.. huhu.. pastu mlm blackout plak.. hmpeh toi!! nak makan pn payah.. da ada letrik, aku p la lepak luaq n mkn ngan geng2 aku.. skang aku nk balik bilik.. esok ada klas pg.. nie yg lemah nie.. tdoq kat dlm klaih la crita dia.. hahahah.. k chow... zzzzZZZzzzzZZZZ~~~


motivasi HarI Ini: kadang2 kita fikir kita pnya masalah terlalu besaq, sbnarnya kita kena ingat ada org lain yg pnya masalah yg lagi besaq.. oleh itu, bersyukur la kita hanya di beri dugaan oleh TUHAN yg tidak sebesar mana..

Saturday, July 4, 2009

UiTm MAchee

arhhhhhhh!! sudah sampai aku rupanya di UITM MAChE... penat glo... alhamdulillah aku slamat smpai wlpn sakit belakang.. skang nie kena blajaq n teater.. n nie jugak sem last aku.. aku kena pulun.. haha.. anyway, i hope i will achieved my target!!!

Thursday, July 2, 2009

BAnd COmp!!

seperti tahun2 sblom nie.. kmi di bumi kedah nie akan menghadapi satu pertandingan yg agak sengit sehingga kita bley agak da spa yg akan menang.. haha.. apa yg digembar gembur kan ini ialah pertandingan pancaragam atau BAnD COmP..

pertandingan kali nie di sertai oleh 2 skolah jaa.. sblom nie ada 3 n kdg2 4(da mcm poligami plak).. yg masuk kali nie KOLEJ SULTAN ABDUL HAMID(skolah aku arr) n SULTANAH ASMA(geng pret)... kalo x KEKWA masuk, tapi lepa xdak teloq kali nie.. lepa tarik diri.. haha..

Band comp nie start koi 8.30mlm dan di hadiri oleh puluhan ribu rakyat negeri kedah.. smpai makcik2 n pakcik2 kena berdiri.. da la kena berdiri, anak kecik menangih plak... xka haqu lagu tuu.. tp kerana dek smangat yg berkobar2 utk sokong skolah anak lepa, lepa ttp berdiri teguh dan sentiasa memberi smgt pada team yg lepa ska terutamanya kolej arr... haha(bajet)

kat sinie gak kita ley tgk penyokong2 yg berbaju sama, soqa yg sama, dan mempunyai lilitan kepala yg sama.. geng2 sorak nie di bahagi dua laa.. iaitu kolej dan asma.. seperti biasa, Kolej akan menguasai sbb lepa ada soqa baliqh.. Asma bkn x kuat, lepa nyaring ja lebey.. so kolej ttp menang dlm aktvt sorak nie.. tp kemenangan nie xdpt pa laa.. dpt ilang soqa ada la.. huhu

so mlm tu lawan la dua skolah nie.. lawan pnya lawan.. mmg sengit arr... pret ngan gaya mengoda dia.. kolej ngan gaya macho men batang kayu.. dan akhirnya keputusan pn kluaq la pada pkoi 10.30 mlm.. mcm besa laa Kolej, mesti dpt no 2 n nie perkara biasa dn tiada sedikit terkilan pn di hati collegian.. haha.. tp kolej ttp menang, iaitu anugerah Drum MAjor terbaik dari ladang n Juara atau no 1 dpt la kat bdak ASMA... syok la geng2 pret niee.. kutuk abeh kami.. tp bdak2 kolej jenih sabaq.. so pahala bnyk ar skit kat kami nie.. haha...

tu ja la yg berlaku tme BAND COMP nie.. we have fun together!! yeah!!