Wednesday, July 29, 2009

teater ku da selesai... lega~

haaa sory la baru nak cita kat ampa semua.. x dak masa la.. haihh... konon sibuk, sebenaqnya bejalan ja keja.. haha... so aku nak bagitau yg teater "Pentas Boneka" akhirnya da selamat dipentaskn di gelanggang seni pada 27/7 pada pukul 8.45 mlm.. mmg penat gila laa aritu.. pagi 27 tu kami kena bangun awai.. koi 7.30 kami da kumpoi kat medan ilmu, tggu bas n lori.. tepat pukui 8 kami gerak arr p kb... smpai kat sana dlm koi 9 lebey.. smpai2 jaa kat gelanggang seni tu kami pn letak ar smua barang n props.. letak ja, x buat pa2 lagi.. sbb perut bdak2 aku buat hal.. nak makan la tuw~ menyampah dik non!! hahaha.. so aku n geng aku p la mkn smpai koi 10.30.. lama gak mkn an.. ya ar mkn tuk tgh hari skali, sbb reasel kami x buat lg secara full sbb lighting kat uitm x dak.. so nak set ngan lighting mmg take time arr.. lepas ja mkn kami pn gerak ar kat dewan tu n kami susun ar smua props n hias dewan tu secantik mungkin.. lama gak nak hias pentas.. penat gak geng2 props aku... so da hias smua kami pn stat ar latihan penuh kami.. skali ngan audio n lighting.. berlatih pnya berlatih, abeh la semua scene.. lega da kami time tuu.. pas pada tu kami rehat selama sejam.... pukoi 5 kami da stat mekap.. awai an?? maw x awai, pelakon 14, pastu nak buat muka patung plak lagi ar payah.. abeh muka aku n pelakon2 lain... conteng mcm2.. smpai rambut aku pn jadi biru.. hahahha.. huduh ak rasa2?? hehe no no no... i mantain k.. hahah mcm nyah... then sesi mekap abeh.. jam di dinding telah menunjukkan pukul 8 mlm.. kami pn ketaq da nie.. tiba2 kami pnya TP HEP dtg n dia p ikut pntu blakang.. sbb dia nak jmpa kami sblom perform.. dia pn jmpa la ngan kami.. dia bg la kata2 semangat kat kami dn kami pn rasa syok arr sbb org no 2 Uitm Machang sanggup dtg tgk kami perfrom.. thanx Tuan Haji... after that we pn sedia2 laa dia tmpat masing2.. lepas ja mc sbut ja teater nak stat, kami pn mula pementasan kami.. ALhamduLiLLAH semuanya berjalan lancar.. lighting terbaik, audio p tarbaikk.. just ada skit problem arr.. time kami perform tu ada wayang kulit plak dok men kat blakang dewan tu.. so jejas la skit kami pnya suara.. suara jadi x berapa kuat arr.. sbb bunyi wayang kulit tu kaco.. haram btoi!!! ya ar da la xdak mic, guna suara camtu jaa.. abeh suara kami.. jenuh jerit.. haha.. tp nasib laa smua ok... bila abeh ja pementasan, lampu pn bkak arr.. hush ramai gak ar yg dtg tgk kami.. maw x ramai, geng2 produksi len pn mai tgk kami.. mentang2 la kami ni first time, so smua nak tgk arr bley blah ka x.. tp ok ar.. smua bg tepukan kat kami yg seberapa nie.. lepas abeh tu.. kami pn turun ar jmpa smua penonton n salam2 ngan lepa.. ok arr, ramai la ckp best n tahniah.. aku syukur gila bla lepa bagi respon camtu.. tp juri mmg serius arr.. snyum pn x.. Khalid Salleh plak yg jd juri, lagi ar ketat muka dia.. huhu.. selesai da salam2 kami pn tangkap gmbar ngan TP.. abeh ja tangkap gamba, tba2 TP keluaq dompet dia.. tgk2 dia bg aku RM200, dia suruh bawak geng2 aku p mkn... cayala TP!! mmg gua terkesima la ngan sikap beliau.. ya arr, nampak la cam TP aku tu bangga n syok tgk pementasan kami.. nie yg buat semangat lg nie nak buat teater.. hahaha.. tepat jam 12 kami pn nak bas Uitm n balik ke machang.. smpai ja machang kami pn p la makan ramai2.. so abeh la duit TP mlm tu.. haha.. balun sungguh bdak2 aku nie.. haha.. da abeh mkn kami pn balik lena.. zzzZZZZzzzzz~~~

HAri nie hari yg agak berdebar debar la jgak.. ye la, tonite the result is release... aku n beberapa geng aku kena p gelanggang seni tuk dengaq keputusan drpd pihak juri.. aku x taw la kami nie bley dpt no brapa.. InsyaAllah ada la no tuk kami dan ada yg akn dpt award pelakon harapan or pelakon terbaik.. doa2 la.. tp tu smua no 2, yg pnting kami da dpt bnyk pengalaman bila masuk pertandingan yg besaq camnie.. tu pn da baloi, dgn sijil lg.. keqa ok ar tuu.. nak apa lg.. betoi ak??
so mlm nie mcm2 bley jadi.. antara menang atau kalah.. so, biar yg ATAS tentukan.. thanx a lot to all prduction's team... ampa banyak bantu tuk kejayaan teater nie.. tanpa ampa semua benda ni xkan jadii.. n tuk pelakon pn sama laa.. ampa pn da bnyk korban masa n tenaga ampa.. aku taw ampa semua penat.. tp target kita da capai.. semua da buat yg terbaik.. aku bangga dpt pelakon cam ampa semua.. thanx guys!! wlpn da last aku pegang production nie, aku rasa lega n syok sgt.. satu kenangan yg susah nak lupa ar.. tQ so much!!

Motivasi HAri nie: setiap kejayaan bermula dgn keperitan, dan jgn khuatir kerana mungkin keperitan tu akan diganti dgn kemanisan..

No comments:

Post a Comment