Monday, August 31, 2009

merdeka lg!!

hush!! merdeka lg kita kn... stiap taun mesti merdeka.. hehe.. da mmg da merdeka, xkn tiba2 x merdeka plak nan oi.. apa daa.. apa2 pn selamat menyambut kemerdekaan yg ke 52... da 52 taun noh.. tua2 da pakcik yg lahir tme merdeka.. hehe..

wlpn xdak smbutan yg sgt meriah kali nie, kita kena hayati la kemerdekaan ni sebenaqnya.. utk ingat balik jasa2 lepa yg da bnyk berjuang utk bumi MALAYSIA nie.. emm bgus gak x dak smbutan gmpak2 an, kurangla skit bnda2 x elok.. tu laa ada hikmah gak merdeka kali nie jatuh bulan ramadhan.. x dak sapa berani nak buat gmpak2.. berani wat la.. nak kena cepuk!! heheh.. terawih x mo p, smbut merdeka nk gmpak2.. apa pnya tuurrr daa.. hahaha... tp apa2 pn nak pesan la, yg kita mmg merdeka bnyk dri segi jasmani.. elok2 la kita merdeka kn dari segi rohani gakk.. bebas2kn la bnda2 x elok dlm diri kita tu drpd belenggu2 yg xelok.. pastu kita nasi tmbah la bnda2 yg elok.. insyaAllah merdeka itu lebey bermaksud lg bg kita smua.. xnak ckp bnyk ar arinie, aku posa.. ala cm sblum nie x posa ka nan? hahaha kaver2... so~~

HEPY INDEPENDENT DAY to ALL!!

motivasi HAri Inie:
Hakikatnya banyak bangsa di dunia ini telah merdeka tapi fikirannya masih terbelenggu oleh penjara diri.

Saturday, August 29, 2009

susah ka nak rajin?? huhu

yeehaa!! satu ari yg amat borink.. huhu.. ye arr, x taw nak wat paa.. so aku on9 ja la... da x taw nak wat pa.. hehe.. sbnaqnya bnyk keja, tp mood x mai lg.. xtaw la apa nak jd ngan aku nie.. xsedaq2 lg ka.. masa da la nak clash ngan kita.. haihh~ malas la nie.. huhu.. bkn malas tp x maw rajin.. ssh gak tu kn.. bnda ley ubah nan.. pucuk pangkai ati ang ja.. ang x mau, sbb tu kita x mau.. cba kata mau... jadi la mau mau mau mau... hahaha... tu la mslah manusia2 yg bergelar student nie.. segelintir la, bkn semua.. ala aku taw ampa2 kat luaq bkn cm aku.. rajin semua.. pantang ada masa lebey, mesti ada ja keja nak buat.. wlpn x paedah.. hehe.. at least buat drpd x buat an.. sbnaqnya mcm mana kita nak buang malas nie.. asyik mai ja kat kita.. rajin x mau mai ka?? mybe mggu dpn kot dia mai.. dia posa arinie, so dia letey.. huhu...

haaa nie yg kita nk bncang nie.. why?? yaa la, kenapa kita malas? susah sgt ka nak rajin.. tp tu la.. malas ka rajin ka itu kita pnya hal la.. org len awat nak bsg plak.. jiran aku lex jaa tgk aku malas.. tba2 ang nk bising2.. agak2 la bai.. wak luuuu!! hehe.. camnie laa, bila kita malas mesti buat apa pn jd cam x syok an.. x dak feel laa.. tahap kestiman tu x tinggi arr.. bukan tuuu, semangat la sheikh.. keqa nak pikiaq bnda x elok ja.. haih~ sng ja nak rajin sbnaqnya.. apa2 pn mind set tu pntg.. bley kalo kita nk malas kdg2.. besa la, kdg2 kita period ka atau ada masalah dunia ka.. sbb2 tu yg bg kita jd malas n x dak mood.. it's ok la... tp kalo stiap ari malas letey gak bai.. smpai keeeee sssssuuuutt(smpai kesudah) x jd keja cmtuu.. mula2 adk2 kena set la mind adk2 tuk wat satu2 keja tu.. tetapkn dlm ati anda tu, yg 'AkuNAK bUAT!!".. bila da set tu kita kena selitkn skali ar ngan usaha... jgn ar ckp lebat, wat keja sekerat.. huhu.. cmtu bek x pyh.. an an an??? so usaha tu kena ada.. sbb without any usaha, u can do it babeh.. nak ckp org putih gak dia.. haha..

usaha nie plak.. kenapa pntg sgt nie?? nie mesti la pntg.. apa2 kat dunia ni x kn ley buat tnpa ada secebis usaha.. at least skit pn jd beb... kalo x dak usaha, mesti x kn dpat hasil pnya... sbb ada org ckp " setiap apa yg diusahakn dgn ikhlas dan tawaduk pasti ada hasil dihujungnya"... mesti x brapa nak cayakn.. ya arr, kita da pernah berusaha gila bab1 nie.. tp haraaaamm x dpt pn.. kata usaha ley jd, asyk gagal ja.. huh! tu yg kita silap slalunya.. persepsi kita slalu terbatas bila kita gagal dlm stu2 benda.. ingat, "biarlah kita gagal skit2 skang nie, kerana drpd kegagalan tu la kita akn bina kejayaan yg lebey cemerlang".. mmg btoi sbnaqnya ayt nie.. gagal dlu xpa cheq, sbb nnti kita akn cipta satu usaha yg mengagumkn drpd kegagalan kita tuu.. dan kita akn dpt kejayaan yg kita sendiri x jangka dan x disangka.. itu keajaiban "gagal" sebenaqnya..

so smbung balik... bila da ada usaha tu.. kita kena cari seseorg yg bley bg kita smgt lg.. iaitu sahabat ka, marka ka, kawan sekelaih ka, roomate ka.. x kesah la sapa2 pn, jnji ley teman kita atau bg smgt kita tme kita malas.. org2 nie la yg pntg utk mengekalkn semangat kerajinan dlm diri tu.. kalo x dak cmna nan?? owh kalo x dak, kalo x dak ang kena cri satu punca kenapa ang kena rajin.. mcm besa laa.. letak la muka mak ayh kita dlm bayangan kita.. pikiaq la sejenak ttg mak ayh.. apa yg mak ayh kita nk drpd kita.. wang ringgit ka, baju bajan ka, makanan ka, apa2 kaa.. xdak smua tu kn?? mak ayh kita just nak kita berjaya dlm hidop n jadi org jaa n slamat kat Akhirat.. n mak ayh x penah mntx pa2 balasan pn.. an?? an?? an?? so take that damn spirit from ur beloved parents.. haa cmtu ja.. sng akk?? x sng, susah.. tu ja.. hehe.. kalo da dpt smgt tu, trus buat.. jgn tangguh2.. takot smgt hilang.. mana nak taw smgt nk pekan ka.. haha..

so bila da ada smgt da ada pendorong, da ada usaha.. letak la target tuk apa kita wat smua tuu.. mesti ada target pnya.. tipu la.. ala mcm kita wat asgment, target dia kita nak bg siap n hantaq kat lect n dpt markah tggi.. tu target la.. apa daa... so da target.. kenala tawakal.. selit2 knla doa2 dlm solat kita supaya apa yg kita usaha akn ada hasil yg sgt baik.. simple ja kalo kita btoi2 nak ilangkn malas dlm diri kita nie.. hnya kena btoi mau buat jaa.. jadi smua org ley rajin.. rajin pn ska mai kat org yg btoi2 nak jd rajin.. rajin bknnya malas nak mai, tp kdg2 kita nie ja wat rajin meluat ngan kita.. moga2 arinie, ari yg bley kita jadi rajin dan terrusss jadi rajin.. insyaAllah..

motivasi Hari Ini: Pada asasnya hidup itu tidaklah susah, yang susah ciri-ciri untuk menjadikan hidup itu suatu kehidupan dan biasanya ciri-ciri itu kita sendiri yang menciptanya.

Thursday, August 27, 2009

test test test test !!!

apa laa ngan lect2 aku kat sinie.. cuba2 la bagi aku relax sat.. baru ja lepaih quiz da nak test.. lek luuuu!!! check la dlu quiz tu.. nie la org kita, tamak n kalut.. hehehe.. haishh ada plak kata lgu tu kat lect.. da mmg tugas kta kot blajaq kat U nie.. kena blajaq pastu quiz, pastu test, n pastu final exam.. tu blum keqa assesment or assignment.. hush letey sebenaqnya jadi student.. tu la... kita nie jadi pa pn susah... xkan senang pnya.. nk senang p tidoq la 24 jam... tp kalo tidoq 24 jam pn letey gakk.. sat rasa panaih.. sat sejuk sgt.. sat nk tidoq blah kiri, sat nak p kanan.. tgkk... mana ada bnda senang dlm hidop nie.. susah semua.. kita ja x sedaq smua tu.. taw nak mengomel ja kalo dpt bnda2 susah.. tu besa laa.. manusia mmg ska komplain, rasa x senang, rasa x adil laa n mcm2 ar lg.. emm ok la 2 kn?? at least kita sedaq apa yg kita buat kat dunia nie.. kdg2 rasa syok, kdg2 dak.. drpd perkataan yg keluaq pada mulut kita tu laa menunjukkan kita tgh feel ttg hidop kita.. yeahh!! life must feel with all damn feeling!! haha... apa aku mencarut bulan2 posa nie.. heee~ so as student nie, kita ikut ja la apa yg kita patot buat.. pasnie kita keja, kita kena ikut gak.. semua ada rule masing2, ada cara masing2... so jgn gelabah la, jgn rasa diri tu asyk kena ja dgn bnda2 susah.. mcm org tua2 ckp laa, "alah bisa tegar biasa".. btoi ak.. arhh!! mampuih p.. yg pntg kita kena buat bnda2 yg kta lalui nie bnda rutin.. da lama nnti xrasa pa pn.. besa ja, lex jaa.. siap ley silang panggung lg.. haha.. tgk lg skali, aku yg kata ada test nie pn sempat lg nak wat blog.. kononnya besa la nie.. bnyk la ang anan~ satg sok ang mengelupuq.. kalut nak usha org.. bkn tiru.. cuba cari inisheytif.. haha.. xpa la.. smua org ada skill masing2 an.. tp aku rasa stiap usaha kita pasti ada hasil an.. cuba la try sndiri.. kalo ampa rasa usaha ampa x baloi, itu tipu sbnaqnya.. ya la kdg2 hasil dpt lmbt.. asyk x jd jaa.. besa la 2... mybe usaha kita x secukup mana.. dan mybe blum smpai masanya.. so, jgn la selalu mengeluh.. cuba tuk cuba lg... pasti ada hasil dihujungnya.. ok!! mari la kita as student nie teruskn usaha tuk mendapat segulung diploma atau ijazah atau master atau phd... biar tempuh bnyk dugaan dlm hidop nie spya kita sentiasa bersedia tuk buat yg terbaik.. chayok2 all my sahabats!!

motivasi Hari Ini: berjaya atau gemilangnya seseorg itu bkn bergantung pada apa yg dia dpt pada masa dia belajar, tp hasil yg dia dpt selepas zaman dia blajar..

Saturday, August 22, 2009

sudang datang bulan yg dinanti...

hoooshhh... mmg cepat gila masa berlalu.. skang kita da smpai kat satu bulan yg cukup bermakna.. bulan yg diiktiraf oleb NABI kita sbg "bulan umatku".. tidak laen da tidak bukan iaitu BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK.. arinie merupakan ari first aku posa n smua umat ISLAM berpuasa.. rasa tenang dan nyaman telah menyelubungi hati kita sejak semalam lg.. bg yg tidak terlepas, mgkn semalam smua pakat p masjid atau surau untuk semayang terawih untuk kali pertama pada tahun ini.. teringat plak bila aku kat kmpung.. smyg terawih ramai2 ngan sppu2 aku.. syok beb.. hehe.. ya laa, dlm otak masa tu nak tunggu more jaa.. abeh ja witir, pakai berselerak kami.. lari p ambik makanan.. huduhnya perangai~ hahhaa.. tp tu dlu laa.. skang aku rasa sppu2 aku pn da pndai pikiaq n smua pakat matang da.. skang bila terawih kita rasa syoook nak buat.. rasa nak ja buat setiap mlm.. smpai kdg2 kita rasa rugi bila miss stu malam.. tu la org kata, makin besaq makin taw mana yg elok.. tp jgn makin besaq, makin x taw pala ekoq.. haha.. arap2 smua da berubah utk jadi yg lebey baik.. nak cita pasai posa nie bnyk sbnaqnya.. lebey2 lagi kelebihan dia.. bnyk woo... nak discovery pn letey beb.. discovery channel pn x tahan.. hehe.. tp apa yg basicnya, kita taw bulan ramadhan nie bulan utk kita beribadat.. bukan kata bulan nie ja kena beribadat, bulan len pn kena gak.. tp difokuskn dan dititikberatkn atau digalakkan umat Islam memperbanyakkan ibadat pada bulan nie.. sbb pa?? sbb bulan nie bnyk pahala kita bley dpt.. ya la, dgn berposanya di siang hari.. mlm kita smyg, baca Quran plak selepas tu.. husshh banyak sheikh!! jenuh keqa ngan kalkulator pahala yg kita dpt.. tp tu la, nak buat kdg2 payah.. bkn x maw.. tp bnyk simpang2 atau halangan2 yg dtg.. betoi dak?? x pa.. kita letak cmnie la.. x buat bnyk, sikit.. jgn x buat lgsg.. at least ada sedikit perubahan utk ramadhan kali nie..

ok da2 bncg pasai tu.. skang kita bncang len.. posa?? apa maksud sebenaq posa nie.. sejenis pola bear kaa atau politeknik?? x kn yg tu kot.. ang kencing nan~ bdak kecik pn taw.. tp tula nak describe posa nie, luas sebenaqnya.. posa yg kita taw secara terang menderang iaitu menahan dri dari makan dan minum serta tidak memasukkan apa2 kedalam rongga badan dan tidak melakukan perkara yg boleh membatalkn posa.. toi dak?? kalo silap maap na.. so yg tu kta taw.. sbb kita blajaq dri kecik g.. tp yg kita selalu terlepas pandang, apa dia?? posa mulut, tgn, kaki, lidah dan mcm2 lg anggota badan.. satu badan kena posa sebenaqnya.. bkn mulut ja.. ala ampa taw kan.. saja aku nak crita.. bkn pa, x salah utk kita ingat mengingati.. aku ckp mcm ckp kat diri aku gak la... posa la sebetui2 posa.. mmg nak smpai satu tahap yg advance payah kn.. tp mencoba la kearah tu.. cntoh mcm ayat ni " langkahlah selangkah mana yg mampu, janji smpai ke destinasi".. maksudnya pelan2 la nk buat sesuatu tu, x smua kita bley buat derastik tp bila kita cuba nak buat, insyaAllah kita bley buat dan terus buat..

so sahabat2, posa la sebaik baik mgkn.. mgkn posa kali ini ada satu hikmah yg sangat besaq yg kita akn dpt... maybe jgak satu titik permulaan utk kita berubah menjadi yg lebey baik dri semalam.. jadikn bulan ini satu permulaan hijrah bg kita yg selalu melakukan salah dan silap serta jadikn bulan ini bulan yg mampu membuat kita menutup dosa2 yg lalu dgn menambah pahala yg tidak terhingga bnyknya.. jgn sesekali malu utk berubah, kerana malu itu la menyebabkn kita masih di takok lama.. so sama2 la kita melayari bulan ini dgn penuh istiqamah dan bnyk2 knlah ibadat kita.. tidak lupa jugak, ajarkn diri kita spya jadi insan yg rajin bersedekah.. bntu2 la kwn2 kita yg mgkn xdak duit atau org2 yg susah.. selain tu semat la dlm diri utk jadi insan yg bersederhana dlm apa2 keadaan.. ya la beli mknan nnti skit2 da arr.. mmg lapaq, tp pada2 laa.. kalo beli bnyk, bedak ramai2.. syok skit kawan2.. snyum ja, da duit x kluaq.. maw x snyum.. hehe.. so hayatila bulan Ramadhan ini..

Selamat BERPUASA semuA!!!!

motivasi HAri ini: hayati dan hargailah bulan Ramadhan dengan sebaik baiknya, kerana dgn penghayatan dan penghargaan terhadap bulan inilah kita akan jd insan yg lebey bertaqwa.. ingat, kita semua sama disisi tuhan tp hanya beza pada nilai TAQWA..

Saturday, August 15, 2009

da tunang daa abg tih aku akhirnya.....

hee haaa... rasa cam cpt gila masa berlalu.. dok pejam celek, pejam celek aku pn da 21.. n abg tih aku yg dulunya dok men pasiaq ngan aku pn da nak kawen.. arinie dia baru ja selesai bertunang ngan pasangan dia iaitu LIYANASAFRA (kak yana).. aku just nk story skit ar perjalanan aku p sana..

mcm nie la cita dia... sblum p ganu(tmpat kak yana) mmg bnyk halangan arr.. mula2 aku nak p nek keta sewa dri uitm aku nak p ganu.. set pnya set, dekat 10 org gak arr... geng2 aku pn nak p gak ganu, tp nak p jln arr.. aku ja yg nak p majlis tunang bangtih aku.. huhu.. pulun pnya set, tingai 5 org jaa.. pastu p la cari keta.. huh! haramm x dak plak.. hmpeh btoi.. akhirnya aku call la mak aku, suruh mai ambik.. pnya nak p nie.. haha.. pastu mak aku pn mai ambk ngan pak aku.. pagi2 jumaat da smpai.. pastu kami pn bertolak la dlm koi 11.. tgh dok ondaway, geng aku hat 4 org lagi tuu tepon ckp lepa pn dok odw gak.. laa ada keta plak, keling pnya ckp.. tp lepa syok arr, p lata belatan dlu.. mandi mandaa serta bercanda.. huhu.. aku ngan pakmak aku xdak p mana dah, teruih p KT.. lepak arr kat penginapan kat sana.. dlm koi 10 mlm, geng2 aku smpai KT n ambik aku.. kmi p la lepak2 n pusing2 kt ganu.. dlm koi 1 lebey aku pn chaw arr n berpecah aar ngan geng aku.. lepa tdoq kat tmpat len.. so keesokkan harinya yakni arinie laa, aku n makpak aku p la dungun, kami lepak kat MERANTAU INN.. tmpat nie da dibagi khas oleh famly kak yana.. cun gak tmpat tu, dpn pantai plak tuu.. syahdu arr.. siap ada kuda lg.. ley tgk ja laa, nak tunggang sory laa.. hehe.. dlm koi 2, abg tih aku pn smpai la ngan kaum kerabat.. pak besaq ada, mak besaq, mak ngah, mak tih, pak tih, muammar, abg long, kak shefa, kak cikwah, abg jad n kak tiyah.. smpai2 ja lepa teruih la besiap.. yg abg tih aku dok dandan arr bg ensem.. haram x ensem pn, kacak tu ada la skit.. haha.. hantaran2 tunang pn dok ready da, tggu angkut jaa.. dlm koi 3, kami pn direct to umah kak yana.. smpai ja sana, mak aaiii... da mcm kenduri beb... dgn khemahnya, dgn ramainya org.. baru tunang sheikh!! ahaha.. kami pn disambut ar dgn penuh kemesraan.. dijemputnya kami ke dalam... aku siap bawak hantaran lg.. dok wat muka flower boy bley.. hahaha... da smpai dlm umah kak yana, pak besaq aku arr permula bicara... dia pn susun ayat pnya cantik.. dgn pantun la syair la, segala macam.. hehe.. xdak la, ckp besa2 ja.. tnya setuju ka dak trima abg tih aku yg daif nie... tnya pnya tnya, bakal pak mentua abg tih aku pn kata la dia stuju.. so mula la upacara sarung menyarung cincin diantara maktih aku ngan kak yana... syok la kak yana tuu.. tersengeh sengeh dpt cincin... tp serius beb comei gla kak yana.. nasib abgtih aku pnya.. kalo x aku potong line dah.. berlipat pn berlipat arr.. jnji dpt.. ahahaha(saja2 ja bangtih, jgn ambik serius plak).. da abeh smua tu, kami pn diberi makan.. sedap gak nasi beriyani lepa.. mkn sungguh aku.. kalo x pangei balik, mmg abeh satu periuk.. hehe.. da abeh smua tu, kami sekerabat pn balik ar kat merantau inn balik.. smpai2 kat merauntau inn, geng2 aku smpai, lepa mai nak ambik aku.. aku baru nak lepak2 ngan sppu aku lepa da mai da... kacau betoi!! huhu... aku pn dgn perasaan luluh hatinya, pulang la ke uitm.. smpai2 ja kat uitm, dengaq crita yg mlm nie ada makan2 dgn famly kak yana, melepaih la aku... mesti makan sedap pnya.. x pala, rezki xdak.. nnti aku suruh arr kak yana belanja aku len.. hehe bley kan kak yana??? kui3..

so cmtu la cita dia.. apa2 pn syok arr.. dpt la pengalaman cmna org2 tua nak meminang cmna.. lepaih nie ley ar aku plak jd kepala tuk tunang org.. hahaha... CONGRET TO ABG TIH N KAK YANA!! semoga ampa smpai ke jangjang pelamin n bahagia hingga ke akhir hayat.. hehe.. aminnn~


motivasi HaRI ini: hargai dan sayangilah org yg btul2 mencintai anda kerana org yg btul2 mencintai anda sahaja yg akan menghargai dan menyayangi anda sedalam dalamnya..

Wednesday, August 12, 2009

what day is today?

hari ni ari apa kawan2?? ari Rabu laa.. apa yg syoknya arinie?? arinie syok arr.. ari penuh makna bg aku.. aku da meningkat dewasa arinie.. aku da masuk 21 taun.. alhamdulillah la sbb aku masih hidup kat bumi tuhan ni da 21 taun.. lama da sbnaqnya.. tapi kita rasa xlama sbb kita masih muda kn.. so yg tambah syok lg aku mmg ska no 21 nie.. bley kata no fevret aku arr.. kalo jersy or keta aku nnti mmg aku nak buh no nie.. huhu tu pn kalo ada duit arr.. smbang ja kemaih.. haha... n lagi syok aku da ley mengundi.. hahaha... pastu ley masuk disco da.. hat limit da lepaih.. ceh!! smbang kemaih lagi.. lalu dpn disco pn ketaq lutut.. ang nak masok?? huh mimpi la nan!! ahahah... so thanx to everyone yg da sapot aku slama aku hidup 21 taun nie... especially to my famly and my cousins.. x lupa gak kawan2 aku kat kedah, kl n kelantan.. ampa smua da bnyk ajaq aku mcm2 ttg idop nie.. buruk n baik smua aku dpt.. maseh laa sbb sntiasa menyokong da jadikan idop aku bermakna dan menarik..


Motivasi HAri Ini: hidup ini untuk dinikmati bkn ditangisi...

Thursday, August 6, 2009

kawan @ sahabat?? apa bezanya.....

kawan..... bnyk maksud yg tersirat drpd perkataan nie.. smua org kat dunia nie ada kawan.. toi dak?? mmg la ada gak yg xdak.. tu jenih yg x berdunia.. besa laa.. huhu.. haa kawan adalah satu commnunity yg agak hampir dgn kita selepas famly.. mereka jugak kdg2 jadi peneman dikala sunyi, dikala bulan mengambang, di kala hujan dan dikala kita hepy.. hehe.. boleh dikatakan ada yg menganggap kawan adalah sebahagian drpd famly kita sndiri.. kiranya, kawan boleh ditafsir dlm bnyk bntuk.. ada jgak yg dikatakn kawan mkn kawan atau kawan time snang ja or kawan x ikhlas.. hahaha.. smua nie ada.. tp kita yg membentuknya dlm secara x langsung.. kenapa kita ley bntuk kawan kita??? sbb kitakan selalu terpengaruh dgn rakan sebaya.. hehehe.. so apa2 pn kita ley bntuk kawan kita.. tu pn tgk gak, kalo yg keraih payah la jgak.. tp ati manusia nie, keraih cmna pn, bila kita btui2 nak ubah dia, kita akan menyentuh satu titik sensitif di ati insan yg ingin diubah tuu.. insyaAllah dia akan dgr dan berubah.. smuanya berdasarkn pendekatan kita utk menegur kawan2 kita.. aahhh itu x penting lg.. haa ni topic sbnarnya, kenapa ada istilah kawan dan sahabat?? dua2 sama ja kan.. kawan pn org, sahabat pn org.. tp ada perbezaan dia.. mari kita lihat apa bezanya lepa dua nie.. hmm marii~


kawan adalah insan yg sentiasa senang didapati.. yalah.. tgh men bola ley dpt kwan.. tgh menoreh ley dpt kawan.. tgh melepak ley dpt kwan.. tgh joging, memancing, snorkeling, scuba diving.. time mana2 pn laa, snang ja kita nak dapat kawan nie.. tulah kawan.. pastu kawan nie.. mmg time kita dok syok, dok gelak cam setan kaa, dok hepy ka.. tme nie lepa ada laa.. ya aar, nak sapot gelak nie.. maw x syok, bnda gelak.. lebey2 gelak sbb mengumpat org.. lg ar syok!! gelak smpai menitih ayaq mata nie... haha.. tudia la kawan.. tme kita hepy mmg ckup belambak kat keliling kita.. pastu an, tme kita sedey atau susah.. hush~ hat paling kurang lepa nie, manusia2 yg bernama kawan nie la.. skit ja bilangan lepa nie.. ada laa mai tgk sat, tu pn hat jenih pandai nak jaga ati skit.. tgk2 tmbah sakit lg ada la.. huhu.. ya laa, kawan bkn paham sgt kita nie.. dia just kenai nama kita jaa.. dlm luaq bkn dia taw smua.. kawan mmg cmtu.. ambek mudah ja smua, x ambik berat lgsg.. pastu kawan slalu ja lari bila kita kena band ka, kena pulau ka, kena maki ka, kena pukoi kaa.. sbb pa??!! sbb lepa x dak teloq(bagi yg laki), yg pmpn sbb lepa x dak ovum!! haha.. sbb lepa x dak smgt persahabatan la sng cita.. lepa ley mai sesaat dan lepa bley p sesaat.. tu kehebatan kawan.. laju!! cpt mai cpt p.. p mai2, mampuih p.. hahaha..


sahabat... hushh!! susah beb dapat menatang nie.. isk!! apa plak menatang.. org nie.. maksud aku payah dapat, besa laa org kedah kasaq skit.. hehe.. xpa2.. haa smbung balik.. sahabat mmg susah nak cari.. kat shopping complex nmpk ja bnyk org.. tp harrrram, payah nak dapat!! jenuh usha smpai juling pn payah nak cekau.. huhu.. tp smuanya bermula dgn kawan bila kita nak dapat sahabat nie.. tapi nak menjadi status sahabat bkn mudah.. kita nie dlu kena jd sahabat.. ada kata2 pakar motivasi "kalau anda mahukan kawan, bersikaplah seperti kawan kepadanya tapi jika anda nakkan sahabat, anda dulu kena bersikap sahabat kepadanya. Kerana hanya sahabat akan bertemu sahabat." ahaaaa!! tu la kata2 dia.. menunjukkan kita la kena dulu stat jd sahabat, baru ley cari sahabat.. ok2 ckup takat tuu.. bnda len plak.. sahabat nie yg baguihnya, dia ada dimana kita berada.. x la smpai ke tandas, itu kaki skodeng.. haha.. maksud aku, dlm apa2 situasi dia akan ada.. itu hebatnya sahabat.. so tme kita sedey kaa, tme kita meliu kaa, tme kita hepy gla ka.. dia ada jaa.. x penah mengeluh, x penah mengungkit.. kan syok dpt sahabat kan?? pastu manusia2 yg nama sahabat nie plak, kenai kita sebetoi2nya.. mana kurang mana lebey.. mana cacat mana cerdik.. yg nie yg buat kita sng hidop dgn sahabat nie.. sahabat nie la yg kita bley kongsi mcm2.. dan bley jadi sbhagiaan drpd famly kita.. fuhhh!! hebat sheikh sahabat nie.. pastu sahabat2 jgak bley bimbing kita ke jalan yg benar, sbb bila kata namanya sahabat, hanya ke jalan yg baik ja yg dia akan bawak.. kalo jalan bnyk lopak dia bawak, tu bkn sahabat, tu lahanat!! hahahaha... ada kata2 pakar motivasi yg kata cmnie, "Kawan kita boleh dapat sewaktu sama2 melepak di tepi tembok, tapi sahabat akan bawa kita melepasi tembok dan letakkan kita di tempat yg jauh lebih baik dari tembok." ini kata2 yg menunjukkan sahabat sntiasa akn bwk kita ke tmpat atau destinasi yg btoi2 baik utk kita.. tgk, rugi kan kita kalo x dak sahabat.. tapi x rugi jgak kalo ada kawan pn.. sbb dua2 bley menceriakan kita.. tp hnya sahabat ja yg bley menenangkan kita.. yg lg cunnya, sahabat akan protect kita, tme maki ka, tme kena pukoi ka, tme diganggu ka.. lepa nie laa yg jenih ada teloq n ovum.. hehe... so itulah SAHABAT!!


ok pembaca pembaca sekalian.. ini dia perbezaan yg kita x taw selama nie.. mgkn ada yg taw.. mgkn ada yg buat pala taw.. xpala at least dia taw.. so bila da taw smua nie, berjaga jaga la bila mendampingi kawan dan hargailah bila mendampangi sahabat.. apa2 pn, ubah la diri kita supaya kita dikategorikan sbgai sahabat di kalangan kawan kita.. kerana itu adalah satu pangkat yg lebih mulia dikalangan kawan2 kita.. bukan niat utk dipuji tapi niat utk jadi yg lebey baik drpd semalam.. insan sentiasa berubah, jika di atinya ingin berubah.. berubah itu mmg mudah, tapi ingin kekal dgn perubahan tu mgkn payah.. tapi sepayah mana pn, kita mampu mengubahnya.. kerana KITA makhluk sebaik2 kejadian.. kelebihan bnyk pada kita.. gunakn sebaik mgkn kelebihan itu dan jadila insan yg bergelar 'kawan' pada mulanya tapi berakhir dgn namanya 'SAHABAT'..

Wednesday, August 5, 2009

demam~

aku demam panas.. huhu.. bila laaa demam ni nak abeh?? da mcm demam kepialu da nie.. huu~~ harap2 demam besa ja laa.. haih~

motivasi Hari Ini: hari ni mungkin kita sakit, dan mungkin hari esok kita sehat.. jadi jadikanlah hari ini dan hari esok untuk kita jd insan yg sentiasa bersyukur dan menerima segala keadaan..