Saturday, August 29, 2009

susah ka nak rajin?? huhu

yeehaa!! satu ari yg amat borink.. huhu.. ye arr, x taw nak wat paa.. so aku on9 ja la... da x taw nak wat pa.. hehe.. sbnaqnya bnyk keja, tp mood x mai lg.. xtaw la apa nak jd ngan aku nie.. xsedaq2 lg ka.. masa da la nak clash ngan kita.. haihh~ malas la nie.. huhu.. bkn malas tp x maw rajin.. ssh gak tu kn.. bnda ley ubah nan.. pucuk pangkai ati ang ja.. ang x mau, sbb tu kita x mau.. cba kata mau... jadi la mau mau mau mau... hahaha... tu la mslah manusia2 yg bergelar student nie.. segelintir la, bkn semua.. ala aku taw ampa2 kat luaq bkn cm aku.. rajin semua.. pantang ada masa lebey, mesti ada ja keja nak buat.. wlpn x paedah.. hehe.. at least buat drpd x buat an.. sbnaqnya mcm mana kita nak buang malas nie.. asyik mai ja kat kita.. rajin x mau mai ka?? mybe mggu dpn kot dia mai.. dia posa arinie, so dia letey.. huhu...

haaa nie yg kita nk bncang nie.. why?? yaa la, kenapa kita malas? susah sgt ka nak rajin.. tp tu la.. malas ka rajin ka itu kita pnya hal la.. org len awat nak bsg plak.. jiran aku lex jaa tgk aku malas.. tba2 ang nk bising2.. agak2 la bai.. wak luuuu!! hehe.. camnie laa, bila kita malas mesti buat apa pn jd cam x syok an.. x dak feel laa.. tahap kestiman tu x tinggi arr.. bukan tuuu, semangat la sheikh.. keqa nak pikiaq bnda x elok ja.. haih~ sng ja nak rajin sbnaqnya.. apa2 pn mind set tu pntg.. bley kalo kita nk malas kdg2.. besa la, kdg2 kita period ka atau ada masalah dunia ka.. sbb2 tu yg bg kita jd malas n x dak mood.. it's ok la... tp kalo stiap ari malas letey gak bai.. smpai keeeee sssssuuuutt(smpai kesudah) x jd keja cmtuu.. mula2 adk2 kena set la mind adk2 tuk wat satu2 keja tu.. tetapkn dlm ati anda tu, yg 'AkuNAK bUAT!!".. bila da set tu kita kena selitkn skali ar ngan usaha... jgn ar ckp lebat, wat keja sekerat.. huhu.. cmtu bek x pyh.. an an an??? so usaha tu kena ada.. sbb without any usaha, u can do it babeh.. nak ckp org putih gak dia.. haha..

usaha nie plak.. kenapa pntg sgt nie?? nie mesti la pntg.. apa2 kat dunia ni x kn ley buat tnpa ada secebis usaha.. at least skit pn jd beb... kalo x dak usaha, mesti x kn dpat hasil pnya... sbb ada org ckp " setiap apa yg diusahakn dgn ikhlas dan tawaduk pasti ada hasil dihujungnya"... mesti x brapa nak cayakn.. ya arr, kita da pernah berusaha gila bab1 nie.. tp haraaaamm x dpt pn.. kata usaha ley jd, asyk gagal ja.. huh! tu yg kita silap slalunya.. persepsi kita slalu terbatas bila kita gagal dlm stu2 benda.. ingat, "biarlah kita gagal skit2 skang nie, kerana drpd kegagalan tu la kita akn bina kejayaan yg lebey cemerlang".. mmg btoi sbnaqnya ayt nie.. gagal dlu xpa cheq, sbb nnti kita akn cipta satu usaha yg mengagumkn drpd kegagalan kita tuu.. dan kita akn dpt kejayaan yg kita sendiri x jangka dan x disangka.. itu keajaiban "gagal" sebenaqnya..

so smbung balik... bila da ada usaha tu.. kita kena cari seseorg yg bley bg kita smgt lg.. iaitu sahabat ka, marka ka, kawan sekelaih ka, roomate ka.. x kesah la sapa2 pn, jnji ley teman kita atau bg smgt kita tme kita malas.. org2 nie la yg pntg utk mengekalkn semangat kerajinan dlm diri tu.. kalo x dak cmna nan?? owh kalo x dak, kalo x dak ang kena cri satu punca kenapa ang kena rajin.. mcm besa laa.. letak la muka mak ayh kita dlm bayangan kita.. pikiaq la sejenak ttg mak ayh.. apa yg mak ayh kita nk drpd kita.. wang ringgit ka, baju bajan ka, makanan ka, apa2 kaa.. xdak smua tu kn?? mak ayh kita just nak kita berjaya dlm hidop n jadi org jaa n slamat kat Akhirat.. n mak ayh x penah mntx pa2 balasan pn.. an?? an?? an?? so take that damn spirit from ur beloved parents.. haa cmtu ja.. sng akk?? x sng, susah.. tu ja.. hehe.. kalo da dpt smgt tu, trus buat.. jgn tangguh2.. takot smgt hilang.. mana nak taw smgt nk pekan ka.. haha..

so bila da ada smgt da ada pendorong, da ada usaha.. letak la target tuk apa kita wat smua tuu.. mesti ada target pnya.. tipu la.. ala mcm kita wat asgment, target dia kita nak bg siap n hantaq kat lect n dpt markah tggi.. tu target la.. apa daa... so da target.. kenala tawakal.. selit2 knla doa2 dlm solat kita supaya apa yg kita usaha akn ada hasil yg sgt baik.. simple ja kalo kita btoi2 nak ilangkn malas dlm diri kita nie.. hnya kena btoi mau buat jaa.. jadi smua org ley rajin.. rajin pn ska mai kat org yg btoi2 nak jd rajin.. rajin bknnya malas nak mai, tp kdg2 kita nie ja wat rajin meluat ngan kita.. moga2 arinie, ari yg bley kita jadi rajin dan terrusss jadi rajin.. insyaAllah..

motivasi Hari Ini: Pada asasnya hidup itu tidaklah susah, yang susah ciri-ciri untuk menjadikan hidup itu suatu kehidupan dan biasanya ciri-ciri itu kita sendiri yang menciptanya.

No comments:

Post a Comment