Wednesday, October 7, 2009

x kenang budi..

salam sejahtera salam permulaan dan salam motivasi.. yap!! berjmpa lg yaa di ruangan yg serba kekurangan ini dan coretan yg ringan utk santapan batin anda supaya lebey bermotivasi.. bkn saja anda tp pada diri aku jgak... ok.. apa yg aku nak ckp arinie adalah ttg "budi" atau "jasa" yg mgkn kita buat kat org ataupn org buat kat kita.. aku ada kisah ttg seorang mamat nie.. mari kita baca dan hayati sama2..

ceritanya bermula begini...........

mamat nie insan yg bernama SEMAN(bkn nama sebenar)... sinopsis skit ttg diri dia- dia nie sorang insan seni yaknie mempunyai bakat dlm nyanyian, lebey2 lg dlm lagu asli.. mmg seorang insan yg ada ilmu agama di dada serta rupa yg agak elok la kalo sapa2 pndang buat kali pertama.. huhu...

dia nie mmg bagus bab nyanyi2 dan displin dalam menjaga suara dia utk mengekalkn kesedapan dia.. aku pn rasa segan la dgn dia nie.. dia baguih dlm displin2 nie.. aku pnah p festival seni ngan dia kat ganu.. dia baguih pada permulaannya, ckp pn berlapik... tp lama kelamaan aku nmpk dia smakin menunjuk taring yg x brapa tajam.. hehe.. aku heqan ngan dia.. sbb dia slalu nak bandingkan diri dia dgn memba baik aku nie tp bkn bnding saja tp dia nak tnjuk yg dia lebey hebat.. lebey2 bab nyanyi arr.. aku ada memba baik dlm kebudayaan.. dia mmg sedap ar nyanyi.. high note dia mmg meletop arr.. tp seman nie x puaih hati.. slalu nak tnya aku, " aku sedap lg dri dia kn nan?".. pastu dok ckp org nie x sesuai nyanyi lagu tu la.. piching terabuq la.. yg syoknya, kat diri dia smua ok, smua sdap.. x penah lgsg x sdp.. aku pn maen angin la.. "aa sedap seman, ang mmg pandai jaga soqa ang".. ya la x kn aku nak latu dia kot.. sbb kita jenih jaga ati.. sbb aku pn blakon x hebat mana.. xkan aku nak tegoq over2.. lgpn bab2 nyanyi nie aku kureng.. so utk pengetahuan, mamat seman ni bnyk la masuk pertandingan.. ada la menang selapih dua.. ada dpt no 3, ada dpt no 2... so tahniah la kat dia nie.. sbb ley dpt no bla masuk pertandingan.. syabas beteiii!! tp tu org kata, "menang dlm pertandingan boleh dibanggakn, tp jika kalah dlm sikap di luar pertandingan lebey menjijikan".. dia mng ok, tp MASYAALLAH dia pnya bangga lebey pada org menang loteri wooo.. hahaha.. teroq sheikh prangai dia.. aku bkn buruk sapa2 tp nak bg pesan kat ampa smua laa.. mmg dia nie mula drpd bawah.. drpd sampah dan jadi permata.. tp x guna permata yg hnya bersinar tuk diri sndiri tp utk org laen dia jd permata yg palsu dan amat gelap sinarnya... sedey gak ngan dia nie... haihhh~

cita baru utk sem nie, aku nak stroy arr.. aritu aku pnya penasihat mintak tlg aku call seman nie tuk pangei dia wat show tuk mlm pra-graduan.. aku pn buat laa.. aku blakon la jd staff.. aku tnya dia "nak nyanti x tuk mlm pra-graduan?" .. dia pn kata "on ja".. xpala aku pn orait ar, da dia nk.. tiba2 dia cntct balik.. nak taw dia tnya apa? "emm.. utk mlm tu xde saguhati ape2 ke?" aku ckp "xdak hilmi, ada bg makan ja laa" dia ckp plak "owh mmg x dak ek??"... haihh perlu ka ckp camtu?? dia bdak seni Uitm.. Uitm pangei dia, buat je laa.. xperlu kot nk mintax apa2.. aku pn berlakon bnyk gak tuk show2.. xdpt apa pn.. kdg2 mkn pn xdpt.. lex jaa.. ley isap rokok lg.. hahaha... tp tu ok lg.. ya la dia artis RTM an.. ingat da besaq kot.. huhu.. yg nie lg panaih... kita p paragraph seterusnya..

yg nie hangit beb.. sbb gua yg kena.. dia x taw aku yg cntct dia.. aku x besaq mana pn dlm kebudayaan tp sama2 insan seni hormat la skit.. x suruh sanjung tp ckp leklok.. dia cntct aku lg skali.. dia tnya " sapa yg jemput sy wat show tuk mlm pra-graduan?" aku ckp "Puan Emma(penasihat kebudayaan), ada apa2 masalah?" ampa taw dia kata apa? dia kata " ok, SY TOLAK, kalo puan nak sy suruh dia call sy sndiri, x pyh suruh org laen smpai2kn, memang ada masalah!" tgk tuuu.. bertapa kureng blajarnya dia ttg komunikasi.. haihh.. aku pn balas " eh x elok ckp cmtu, kmu student, puan jemput kamu.. kalo xnak xpe" dia balas " ko xtawu ape2 diam!! ko sape nak sound aku!" aku pn hot ar "aku smpaikan, kenapa ko nak maki aku.. ko ada masalah ngan puan, g la maki puan.. awat aku plak kena.. ada bakat ja, tp attitude x dak" bang!! dia call aku.. dia tanya aku sapa? jawatan apa? diploma apa? part brapa? lu sapa bro nak tnya soalan cmtu... lu ngan gua sama jaa.. jgn nak lebey2.. tp masa dia call tu aku x kata aku bdak kebudayaan.. aku kata aku part 6 ja.. tp dia xcaya.. dia kata aku bdak baru.. maseh mentak dlm unit kebudayaan.. tp x pa laa, aku nak tgk dia cmna.. tba2 antaq msg kat aku "haha, kau mmg bkn bdak part 6, dosa free ja ko dpt hari ni" hahaha cm bdak2 dowh bdak nie, otak x matang langsung.. yg tmbah hot lg dia maki penasihat aku.. dia kata dia mmg nak kurang hajar ngan puan, puan x professional la, apa laa.. hey lahanat!! lu tu naek pasal lu dlm unit kebudayaan.. org pangei lu wat show.. org kenal lu drpd show bodo2 nie laa.. xpyh nak tunjuk taring laa... lu tu mentah lg.. x pyh nk demand2.. kalo suara tu mmg sedap gila babi x paa, aku x hot.. just sedap pada aku ja.. aku xheqan laa.. aku bley bit laa kalo shafinaz nak ajar aku.. p mampus la lu bro!!! hidup jgn rasa tinggi sgt kalo bru menang bnda skit2.. lex sudah, lu pn smpah cam gua jgak mula2 dulu.. x dak sapa nk respect ang la cmnie.. g MAMPUS!! hahaha puaih ati aku...

ahahha.. ok nie bkn rekaan ekk.. kenyataan!! aku bkn nak aib org.. tp nak suruh beringat.. dia kutuk aku ok.. eh apa ok plak.. xok!! tp dia kutuk penasihat aku dowh.. dia ingat dia bley berjaya sorank2 ka?? xdak pnya.. pastu kawan2 dlm kebudayaan nie x guna sgt ka.. kami kot sapot ang masa ang nyanyi.. ingat la skit time sampah dulu.. xsdap pn org tepok sheikhh!! so lu beringat skit k.. hidop x bermakna kalo x ingat jasa org dan x kenang budi org sbb blom tentu jasa kita nie diingati org.. kenang budi skit!!! lu piki la sendiri.. ass asss asss ass assalamuailaikum!!

motibasi HAri Ini: jgn terlalu terbang tinggi ke langit hingga lupa bgaimana kita mula utk terbang sblom itu..

2 comments:

  1. nan...banyakkan bersabar...manusia ni memang g2 xpernah nk hargai ape y ada bile da hilang baru nk nyesal..memang ayat yg nan bg 2 power rrr bukan pe wat pengajaran..org g2 klw buang kt laut ikan josh pun muntah...hehe jgn marah..sje jer..

    ReplyDelete
  2. oit bro..be patient
    tapi sabar org pown ade batasnya jugak!!
    mmg patot berasap!!

    ReplyDelete